Cena primátora pre Ivana Pacanovského

16.07.2009 Prešov

Pri príležitosti 75. narodenín venoval dnes primátor mesta Prešov, JUDr. Pavel Hagyari, cenu významnému pedagógovi, zbormajstrovi a skladateľovi v Divadle Jonáša Záborského, známemu organistovi Ivanovi Pacanovskému
Mnohí Prešovčania ho poznajú ako dlhoročného aktívneho člena Zboru pre Občianske záležitosti.

Cenu za dlhoročný, výnimočne tvorivý prínos v oblasti rozvoja kultúry a občianskych obradov v meste Prešov venoval dnes primátor mesta Ivanovi Pacanovskému pri príležitosti jeho životného jubilea. \"Veľmi si vážime prácu takýchto výnimočných ľudí. Chcem vám poďakovať za váš prínos v oblasti prešovskej spevohry a operety a vašu službu v Zbore pre občianske záležitosti. Vďaka vám dostávajú udalosti v obradnej sieni mimoriadnu slávnostnosť, \" povedal pri oceňovaní primátor P. Hagyari stále aktívnemu organistovi.

Hudobník, ktorý študoval u velikána Eugena Suchoňa, sa vždy videl len ako obyčajný učiteľ hudby. Keď však začal dostávať ponuky zo zborov a divadiel, pochopil, že jeho umelecký duch sa môže naplno rozvinúť. Vďaka rozhodnutiu prijať angažmán v Divadle Jonáša Záborského mohli Prešovčania vidieť v jeho naštudovaní mnohé operety a muzikály (Poľská krv, Nebo na zemi, Študentská romanca, Sladká Charity, Hello, Dolly! a ďalšie). Uplatnil sa aj ako skladateľ scénickej hudby k divadelným predstaveniam.
Mnohí ho poznajú ako vysokoškolského pedagóga na bývalej Pedagogickej fakulte UPJŠ v Prešove a ešte viacerí ako zaslúžilého pracovníka kultúry v Zbore pre občianske záležitosti mesta Prešov.
Katarína Pirohová,
hovorkyňa primátora mesta Prešov
 

Vyberte región